Jubilejní 125. Velká pardubická s Českou pojišťovnou

20.10.2015 16:54

Nikas novým králem Velké pardubické

 

125. ročník Velké pardubické s Českou pojišťovnou přinesl mnoho překvapení. Favorizovaní koně sice nechyběli na "placených" pozicích, ale rybník všem vypálil svěřenec trenéra Stanislava Popelky a český odchovanec Nikas, kterého v dostihu vedl žokej Marek Stromský.


Téměř celý dostih připomínal předchozí ročníky, protože žokej Jan Faltejsek opět udával tempo. Tentokrát však v sedle druhého favorita Universe of Gracie. 10letý člen stáje Bors Břeclav zvolil slušný kvapík, díky kterému se na Taxisův příkop najíždělo ve vysoké rychlosti. Záludná překážka zastavila dva účastníky. Své pověsti dostál i letos Popkovický skok, při jehož překonávání došlo k nepříjemné kolizi Sokola a Al Jaze.

Pole koní postupně začalo řídnout. S nástrahami pardubické dráhy si neporadili Amaragon, Gauner Danon nebo Pareto. Universe of Gracie stále diktoval tempo.

Situace se začala měnit po absolvování Anglického skoku, kdy se na Universe dotáhli Ribelino a Zarif. Zezadu se navíc blížil favorit Rabbit Well. Když vedoucí skupina překonávala Velký Havlův skok, byl v ní už také Nikas, který pod Markem Stromským působil celý dostih velmi nenápadně. V závěrečném oblouku však dokázal akcelerovat a na poslední proutěnou překážku už šel jako jasný lídr. V cílové rovině se Nikase ještě pokoušel ohrozit Ribelino s Pavlem Kašným, ale na víc než 3 a 3/4 délky se přiblížit nedokázal. Za zmíněnou dvojicí už se seřadili favorité - Zarif, Universe of Gracie a Rabbit Well. Pro šestou dotaci si po sympatickém výkonu došel spolehlivý Kasim.

Vítězný žokej Marek Stromský už přemýšlel, že svou dlouhou a bohatou kariéru ukončí, ale nakonec se rozhodl pokračovat a udělal správně. Dal zapomenout na památnou diskvalifikaci Amanta Grise a na nepříjemné pády, které ho potkaly v průběhu uplynulých ročníků Velké pardubické. Po velmi neúspěšné sezóně, v níž si připsal pouhá dvě vítězství, při samotném vrcholu všechny překvapil. "Je to nádherné a nepopsatelné," řekl dojatě dlouholetý smolař legendárního dostihu, který na nejvyšší příčku vystoupal na třináctý pokus.

Stromský podle svých slov Nikasovi opravdu věřil, protože věděl, co v něm je. Obdobná slova volil i trenér Stanislav Popelka. "O Nikasovi se říkalo, že je nespolehlivý na skocích, ale já spíš myslím, že jeho dosavadní pády byly smolné," prohlásil majitel Petr Kupka.

Mnoho otázek na tiskové konferenci směřovalo i k tématu Marek Stromský-Amant Gris. Dvojice, která v roce 2008 vyhrála slavný dostih a následně byla diskvalifikována za neobjetí točného bodu, se společného vítězství nikdy nedočkala. Štěstí teď potkalo alespoň zkušeného žokeje. "Beru to jako velkou satisfakci za ty uplynulé roky," prohlásil šťastný vítěz. Ten navíc s Nikasem vstoupil do historie, protože trať absolvovali v rekordu dráhy 8:55,29.

Zda se však 41 letý jezdec rozhodne obhajovat svůj triumf v příštím roce, to ukážou až příští měsíce